27.3.2023

Vielä on kesätyöntekijöitä jäljellä!

Työvoimapulasta ja työvoiman kohtaamattomuudesta on puhuttu paljon viime vuosina. Joillakin aloilla tuntuu tapahtuneen työntekijöiden joukkokato koronapandemian jäljiltä. Toisilla aloilla eläköityy enemmän henkilöstöä kuin koulutetaan, ja toisille aloille ei ole suoraa koulutusta, vaan yritysten on itse koulutettava osaajansa. Nämä kaikki haasteet tuovat lisää mietittävää myös kesätyöntekijöitä etsittäessä.

Verrattuna vuoden takaiseen, hakijoiden määrä on kohentunut. Kaikilla aloilla ei olla vielä täysin siirrytty työntekijöiden markkinoilta pois. Uutisissakin on kerrottu, kuinka yritykset mainostavat työpaikkojaan lupaamalla festivaaliviikonlopuiksi vapaita kesätyöntekijöille. Työntekijöiden houkuttelu on joillain toimialoilla ymmärrettävää, mutta ei kuitenkaan pakollista: sekä osaavia ja innokkaita tekijöitä, jotka hakevat ensimmäistä työpaikkaansa, että kokeneempia tekijöitä löytyy edelleen. Aina ei vain kaikki hakijoiden ja työnantajien palat loksahda paikoilleen. Tässä vaiheessa voi miettiä, ovatko kriteerit nousseet liian koviksi niin työntekijä- kuin työnantajapuolellakin. Joskus on hyvä saada apua työntekijöiden rekrytointiin erikoistuneilta tekijöiltä, jotka sekä kohtaavat työnhakijoita että solmivat työsopimuksia päivittäin. Omien verkostojen rinnalle voi ottaa henkilöstöpalveluyrityksen osaamisen, jolloin mahdollisuudet kesätekijän löytämiseksi moninkertaistuvat.

Kuten aina ennenkin, aikainen lintu on madon jo napannut, mutta edelleen on vielä hienosti aikaa. Niin työnantajien kuin työntekijöiden puolella on aina myöhäisheränneitä. Viime tipassa toimiston pöydälle on voinut tipahtaa tilaus kesälle, jota varten tarvitaan apukädet. Kesäopintoja suunnitellun opiskelijan kurssi on voitu perua vähäisen ilmoittautumismäärän vuoksi. Syitä on puolin ja toisin lukuisia. Itse syillä ei niinkään ole merkitystä – tärkeintä on, että työ ja tekijät kohtaavat myös kesällä 2023.

Rekrytointiprosessin käynnistymiseen on hyvä varata viikosta kahteen, työnhakijaehdokkaiden hankintaan noin viikko ja haastatteluihin, päätöksentekoon ja sopimusten solmimiseen yksi viikko. Tämä on esimerkki suuntaa antavasta aikataulusta, mutta tekijöitä löytyy myös nopeammalla aikataululla. Henkilöstöliigalla moni tekijä on aloittanut työpaikassaan alle viikon sisällä haun alkamisesta. Kesän alkuun on vielä sen verran aikaa, että prosessin ehtii käynnistämään ja saamaan tiedon tekijästä mukavasti ennen kuin viime hetken paniikki alkaa hiipimään niskaan.

Henkilöstöliiga Pirkanmaalla käydään läpi päivittäin kiinnostavia hakijoita useilta eri aloilta, kuten metalliteollisuus, palvelu- ja siivousala. Ottamalla nyt yhteyttä ehditte vielä hyvin löytämään oman alan reippaat kesätyöntekijät juuri siksi aikaa, kun teillä on tarvetta. Henkilöstöliigan tavoitteena on löytää asiakasyrityksillemme kesätyöntekijät, jotka ihastuvat kesätyöhönsä ja istuvat työporukkaan niin hyvin, että he haluavat olla asiakkaamme käytettävissä vielä tulevana syksynäkin ja seuraavina kesinä.

 

Pekka Henkilöstöliiga

Kirjoittajasta:

Pekka Aarnio toimii Henkilöstöliiga Pirkanmaalla asiakasvastaavana. Aarniolla on monipuolinen työhistoria rakennus- ja elintarvikealalta sekä kokemus yrittäjyydestä pienpanimoalalla. Aarnion laaja-alainen kokemus eri toimialoilta yhdessä tradenomitutkintonsa kanssa ovat antaneet hänelle vahvan perustan auttaa asiakkaitaan löytämään ammattimaista ja osaavaa henkilöstöä tarpeen yllättäessä. Hänen erikoisaluettaan ovat kiinteistöpalvelualan ja raskasteollisuuden henkilöstötarpeet.

 

Hienoa, että olet löytänyt blogimme pariin.

Jos haluat kuulla asiantuntija-ajatuksiamme työelämästä, rekrytoinnista ja työnhausta ensimmäisten joukossa, voit tilata blogimme suoraan sähköpostiisi.