28.9.2021

Työvoimatarpeen supersyksy: Vilkas kesä kiihtyi ennätyskysyntään

Jo keväällä saatiin merkkejä, että työpaikkoja avautuu kesälle 2021 ihan eri tavalla kuin vuosi sitten. Osasimme Henkilöstöliigassa odottaa työmarkkinoiden piristymistä, mutta nousun nopeus on toki yllättänyt meidätkin. Patoutunut tilanne yrityksissä on nyt purkautunut, ja jo elokuussa olimme tilanteessa, jossa työtilaisuuksia oli pitkästä aikaa tarjolla todella paljon.

Ja mikäs sen hienompaa, kun tarjota entistä laaja-alaisemmin työtilaisuuksia työntekijöillemme! Toimistossa heitellään yläfemmoja, kun työ ja tekijä onnistutaan yhdistämään. On myös upeaa tarjota monille uusille asiakasyrityksille vauhtia työntekoon Henkilöstöliigan vuokratyöntekijöillä.

Tiedotusvälineet huutavat työvoimapulaa – ja toki työvoimalle onkin kova kysyntä. On myös joustamisen tapoja, joilla työnantaja helpottaa työntekijöiden mahdollisuuksia ottaa vastaan tarjottua työtä.

 

Kun tarve on kova, on fiksua joustaa

 

Henkilöstöliigan HR-asiantuntijat sovittelevat päivittäin yhteen työnantajien ja työntekijöiden intressejä.

Joskus meillä on tilanteita, joissa löytyisi työntekijä iltavuoroon, jos se vain alkaisi klo 16 eikä klo 14. Monesti esimerkiksi opiskelijat haluaisivat kovasti tehdä töitä, jos vain työvuorojen aikataulut saadaan sovitettua luentojen kanssa yhteen. Yksi vaihtoehto olisi tarjota myös lyhyempiä, esimerkiksi kuuden tunnin vuoroja. Tämä tietenkin vaati työnjohdolta paljon, mutta on parempi saada yksi työntekijä kuudeksi tunniksi tuuraamaan, sen sijaan että jäisi kokonaan ilman.”

Näin pohtii HR-suunnittelija Jannika Haavisto, joka neuvottelee päivittäin työvuorojen täyttämisestä. HR-suunnittelijan tärkeä työtehtävä onkin ’mätsätä’ työkeikka ja sopiva tekijä toisiinsa.

Suomen kielen osaamisen kanssa joudutaan usein puntaroimaan, mikä on riittävä taso. Kukin työnantaja voi miettiä, pystyykö keskeisiä ohjeita kääntämään englanniksi. Tai, voisiko pyrkiä sijoittamaan ainakin tiettyihin vuoroihin yhden englannintaitoisen vuorovastaavan, joka voi tarvittaessa johtaa työtä englanniksi. Toki työturvallisuus on etusijalla myös kielikysymysten kohdalla.

Jokaisen työnantajan ja työnjohdon olisi hyvä miettiä huolella, onko mahdollista eriyttää työhön tiettyjä tehtäviä, joissa suomen kieli ei ole keskeisessä roolissa. Sujuvan suomen kielen vaatimus on osittain myös maan tapa, kuten Henkilöstöpalveluyritysten liiton toimitusjohtaja Merru Tuliaro mainitsee MTV:n uutisissa.

 

Työnhaussa korostuvat nyt helppous ja nopeus

 

Kun työntekijöistä on pulaa, korostuu työnhaussa helppous ja nopeus. Henkilöstöliiga vastaa tähän tarpeeseen helpottamalla työnhaun ensiaskelia. Riittää, että työnhakija tekee aloitteen lähettämällä yhteydenottopyynnön Helposti hommiin ‑sivuston kautta. Tämän jälkeen hakijat kontaktoidaan ja HR-ammattilainen haastattelee heidät. Tämä työnhakutapa ei vaadi työnhakijalta CV:tä tai tarkkojen koulutustietojen ilmoittamista haun ensivaiheessa.

Tämä helpotettu työnhakutapa on osoittautunut toimivaksi, matalan kynnyksen keinoksi työllistää hakijoita, joilla on työintoa, mutta jotka eivät koe motivoivaksi hakea pitkillä hakemuksilla eri työpaikkoihin. Olemme iloisia, että voimme tarjota entistä joustavammin työmahdollisuuksia ja näin myös omalta osaltamme ratkoa työpaikkojen tekijäpulaa

Helpotettu työhaku puhuttelee z‑sukupolven nuoria, jotka kokevat perinteisen työnhaun usein hankalaksi. Takana saattaa olla kokemuksia lukuisista lähetetyistä työhakemuksista, joihin ei ole saatu mitään vastausta.

Lataa maksuton opas: Z‑sukupolvi työelämässä

Pelataan yhdessä maaliin tämä vilkas työsyksy!

 

Hienoa, että olet löytänyt blogimme pariin.

Jos haluat kuulla asiantuntija-ajatuksiamme työelämästä, rekrytoinnista ja työnhausta ensimmäisten joukossa, voit tilata blogimme suoraan sähköpostiisi.