
Työelämä vuonna 2020
Vuosi vaihtui – ja siinä samassa vuosikymmen. Edellisestä 20-luvusta työmaailma on muuttunut melkoisesti, vaikka tuolloinkin työnteko on saanut uusia muotoja, kun esimerkiksi vuosilomat tekivät tuloaan Suomen työelämään. Miten työympäristö muuttuu vuonna 2020 ja sitä seuraavina vuosina? Entä kuinka yritykset ja työnhakijat voivat varautua tuleviin muutoksiin?
Työelämä vaatii kehittymiskykyä työnantajalta ja työntekijältä
Perinteisten työurien sijaan monet valitsevat toisenlaisen polun – joko oman mielenkiintonsa vuoksi tai olosuhteiden pakosta. Osa-aikatyöt, freelance-työskentely, alanvaihdokset ja uudelleenkouluttautuminen ovat kaikki tavanomaisia valintoja jo tämän päivän urapoluilla. Ei ole myöskään tavatonta työskennellä jopa kymmenissä eri yrityksissä työuran aikana.
World Economic Forumin mukaan tulevaisuudessa työntekijän merkityksellisin osaaminen onkin oman osaamisensa kehittäminen. Maailma muuttuu ja kehittyy ja niin työntekijöiltä kuin työnantajilta vaaditaan muutoskykyä, muutoksen hallintaa ja kehittymishalua.
Työnantajan suunnitelmallisuudella huipputiimi kuntoon
Sitra julkaisi jälleen katsauksensa vuoden 2020 megatrendeistä. Megatrendien ja niiden tulkinnan kautta voimme ennakoida tulevaa ja valmistautua tulevaisuuden muutoksiin – muun muassa työelämän osalta. Muutoksia työelämään tuovat muun muassa teknologian kehitys, automaatio ja väestön ikääntyminen. World Economic Forumin mukaan jopa 54 prosenttia kaikista työntekijöistä tulee tarvitsemaan uudelleen- ja lisäkoulutusta vuoteen 2022 mennessä. Työnantajilta vaaditaankin suunnitelmallisuutta, jotta tulevaisuuden osaamistarpeet kyetään taklaamaan. Taklaaminen voidaan tehdä joko kouluttamalla olemassa olemaa työvoimaa ja/tai palkkaamalla lisää osaavaa työvoimaa. Monet tulevatkin valitsemaan molemmat vaihtoehdot. Muutoksen keskellä voittajaksi kruunataan ne, jotka hyväksyvät muuttuvan kentän ja osaavat kerätä ja kouluttaa omalle kentälleen oikeat, parhaiten sopivat taiturit.
Kaipaako sinun yrityksesi tukea tulevaisuuden osaamistarpeen hallintaan? Me Henkilöstöliigassa tuemme erilaisissa henkilöstöratkaisuissa Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Pirkanmaan alueella; ota yhteyttä, niin pohditaan yhdessä parhaat ratkaisut teidän huipputiiminne rakentamiseen ja ylläpitoon.
Oman osaamisen sanoittamisella unelmaduuniin
Yrityksille on tärkeää tunnistaa ja suunnitella omaa tulevaisuuden osaamistarvettaan, mutta miten työnhakija voi varautua tulevaan ja kuinka tulevaisuuden työmaailmaa ymmärtämällä voi parantaa omaa onnistumistaan työnhakuprosessissa?
Tulevaisuuden halutuimpia osaamisalueita ovat muun muassa analyyttinen ajattelu ja ongelmanratkaisukyky, luovuus, yhteistyötaidot ja aktiivinen oppiminen. Työnhakijan kannattaakin pohtia omaa osaamistaan näiden tulevaisuuden taitojen kautta. Oletko esimerkiksi tarvinnut erityisesti luovuutta aiemmassa työssäsi, onko harrastuksesi kehittänyt yhteistyötaitojasi tai onko koulunpenkki koulinut sinut analyyttiseksi ongelmanratkaisijaksi? Kirjaa ja kuvaile ne ylös ansioluetteloosi – osaamisen sanoittaminen on avaintekijä tulevaisuuden työnhaussa.
Kun ansioluettelo on kunnossa, kannattaa kurkata avoimista työpaikoistamme, josko sieltä löytyisi unelmaduunisi vuodelle 2020.
Muuttuva ja kehittyvä työympäristö vaatii monenlaista osaamista, mutta meidän henkilöstöliigalaisten mielestä vuonna 2020 tärkeimpiä työelämän ja elämän taitoja on kuitenkin ystävällisyys ja yhteistyökyky: ollaan reiluja ja kivoja työkavereillemme niin tänään kuin tulevaisuudessakin!
Hienoa, että olet löytänyt blogimme pariin.
Jos haluat kuulla asiantuntija-ajatuksiamme työelämästä, rekrytoinnista ja työnhausta ensimmäisten joukossa, voit tilata blogimme suoraan sähköpostiisi.