
Kesätyöttömyys ei ollut vaihtoehto
Kesäblogisarjassamme kerromme suomalaisten uraihmisten tarinoita heidän kesätyökokemuksistaan, kun kaikki ei mennytkään ihan nappiin.
Astun sisään Maaherran Makasiinin näyttävistä ovista ravintola Rosteriin. Ravintola uhkuu vintage-tunnelmaa ja modernia mutta rouheaa fiilistä. Kape Aihinen näyttää kiireiseltä lasin takana ja räplää puhelintaan. ”Moi, meillä oli sovittuna blogihaastattelu”, sanon. ”Ai oliks se tänään? Okei, hei mä laitan tän viestin loppuun Tomi Björckille ja tuun sitten. Istu vaan vaikka tonne loosiin odottamaan”, Kape huikkaa.
Kari ”Kape” Aihinen on lukuisista tv-ohjelmista tuttu kokki, keittiömestari, keittokirjailija ja ravintoloitsija. Kapea on nähty muun muassa Kaappaus keittiössä, Kädettömät kokit, Katastrofikokki ja Kokkisota ‑ohjelmissa. Kaihisen luotsaama KKS Restaurants ‑yhtiöön kuuluu muiden lisäksi Turun Roster-ravintola sekä aivan pian ovensa avaava ravintola Version. ”Niin siistiä, että tästä voi vihdoin puhua ihan oikealla nimellä! Helsinkiin, Unioninkatu 14:ään aukeaa”, Kape kertoo ja selittää, että aiempi viestittely Björckin kanssa liittyi Version-ravintolan julkistukseen.
Kape on Suomen menestyneimpiä ja kuuluisimpia kokkeja ja ravintoloitsijoita. Mutta kunnioitettava CV ei ole tullut tyhjästä: ”Kyllä tähän väliin on mahtunut monta pitkää päivää kehnolla palkalla”, Kape kuvailee.
Kesätöitä takatukka liehuen
Kapelle kesätyöt ovat olleet itsestäänselvyys, ja työkokemusta löytyy aina mansikan ja herneen poiminnasta nurmikon leikkuuseen ja lapsenvahdin tehtäviin. Nuoruusvuodet pienessä Nousiaisten kunnassa ovat muovanneet Kapen näkemystä työnteosta: ”Siellä kaikki teki duunia, moni maanviljelyn parissa. Ei sillon todellakaan ollut vaihtoehto, että ei menis töihin”. Työ ei ollut ainoa asia, joka Nousiaisissa piti tuolloin olla: ”Piti olla mopo tai kevari, piti kuunnella hevimusiikkia ja olla takatukka. Takatukka oli sopiva, kun se ylettyi takaata suuhun”, Kape kuvailee ja näyttää, miten takatukan piti ulottua.
”’Faija anna manii’ ei ollut vaihtoehto”
Värillisiä pikeepaitoja ja epämotivoivaa duunia
Muutaman kesän Kape vietti isänsä yrityksessä tullausten parissa. Siitä työstä muistona on vähän noloja ja epämääräisiä tuntemuksia: ”mä en oikeen vieläkään tiedä mitä mä siellä tein”, Kape nauraa. Työssä Kapen tehtävänä oli viikonloppusijaisuudet: ”Mä lähinnä tuurasin sellasia mimmejä siellä. Ne oli hyvännäkösiä, ja mua nolotti kun jouduin koko ajan soittelemaan niiltä neuvoja. Mua hävetti se, etten tajunnut mitään, vaikka olin toimarin poika”, Kape sanoo. Hyvännäköisiä toimiston mimmejä Kape vokotteli eriväriset pikeepaidat päällään, jotka nyt aiheuttavat häpeän punaa kasvoille.
Vaikka työ tullausten parissa ei ollut Kapelle sitä mieluisinta hommaa, on työ antanut tärkeitä vinkkejä tulevaisuuden uravalinnoille. Kapelle tärkeää on nähdä konkreettisesti tehdyn työn hedelmä – oli se sitten laatikollinen kerättyjä mansikoita tai luksusannos ravintolassa. ”Mä en ymmärtänyt siinä tullaushommassa sitä mun lopputulosta, se ei motivoinut”. Samassa Kapelle selkeytyi ajatus siitä, että toimistotyöskentely ei ole häntä varten, vaan tulevaisuuden työssä pitää olla toimintaa ja vähän vaarallisia tilanteita.
Asenteella eteenpäin
Vuonna ‑92 Kape pääsi ravintolakouluun ja oli vaikean päätöksen edessä, kun monien kiinnostavien vaihtoehtojen joukosta piti valita se houkuttelevin. Vaihtoehdoissa oli ainakin säbän pelaamista, tyttöystävää ja kokin uraa. Viimeksi mainittu veti pisimmän korren ja sillä tiellä ollaan edelleen. Koulun penkiltä ei tosin suoraan astuttu huippukokin virkaan, vaan töitä on tehty hampaat irvessä vuosien ajan.
Kape peräänkuuluttaakin kärsivällisyyttä ja oikeaa asennetta: ”Kyllä siinä saa mennä tosi monta vaihetta, ennen kuin pääsee laittamaan kirveliä kyyhkynrinnan päälle. Puoli vuotta tein Savoyssa 07–01 ‑vuoroa seitsemänä päivänä viikossa.”
”Kyllä siinä saa mennä tosi monta vaihetta, ennen kuin pääsee laittamaan kirveliä kyyhkynrinnan päälle.”
Kesätyötään isänsä yrityksessä Kape ei juurikaan enää muistele: ”Se oli vaan sellanen pakollinen, että saa taskurahaa”, ja jatkaa, ”unelmaduuni tulee kyllä sieltä, mutta ennen sitä pitää innostua muistakin duuneista”.

Kari ‘Kape’ Aihinen on suomalainen kokki, ravintoloitsija, keittiömestari ja keittokirjailija.
Millaisia kesämuistoja sulle jää tulevasta kesästä? Kurkkaa avoimet työpaikkamme Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Pirkanmaan alueella tai jätä avoin kesätyöhakemus, ja starttaa tuleva kesä Henkilöstöliigan kanssa! Listaukset ja avoimet kesätyöhakemukset löydät täältä.
Hienoa, että olet löytänyt blogimme pariin.
Jos haluat kuulla asiantuntija-ajatuksiamme työelämästä, rekrytoinnista ja työnhausta ensimmäisten joukossa, voit tilata blogimme suoraan sähköpostiisi.