
Kesätyöt kiven alla – keikkatyöstä ratkaisu?
Korona vei monelta nuorelta mahdollisuudet kesätöihin – jo toista vuotta peräkkäin. Vaikka alkava kesä näyttää edeltäjäänsä valoisammalta, värittää yhä yritysten tulevaisuuden näkymiä epävarmuus ja tietämättömyys tulevasta, mikä osaltaan heijastelee siihen, kuinka rohkeasti yritykset palkkaavat kesätyöntekijöitä.
Puolestaan sillä, että nuori jää jo toistamiseen ilman kesätöitä, voi olla pitkäkantoiset seuraukset paitsi nuorelle itselleen myös kaikille muillekin yhteiskuntamme jäsenille. Kesätöissä monet opiskelevat nuoret hakevat taloudellista tukea tulevaan opiskelujaksoon ja mikä tärkeintä, kerryttävät työkokemusta ja valmistautuvat opiskelujen jälkeiseen työelämään työntämällä jalkaa työpaikkojen ovien väleihin. Vaikka kesätyöstä ei irtoaisikaan juuri oman alan kokemusta, saa niistä väistämättä ja aina tärkeää käytännön kokemusta erilaisista työkulttuureista, itsensä johtamisesta ja itsenäisestä työskentelystä sekä työpaikkaviestinnästä. Kahden vuoden aukko työkokemuksessa näyttää paitsi pahalle CV:ssä myös lovena kukkarossa.
Keikkatyön kautta kokemusta työelämästä
Mutta mitä sitten tehdä? Yrityksiä ei voi syyllistää poikkeusolojen aiheuttamasta epävarmuudesta eikä nuoria kokemuksen puutteesta. Yksi pelastus opiskelevalle nuorelle voi löytyä keikkatyöstä. Useat yritykset tarvitsevat työntekijöitä sykleittäin ruuhkahuippuja tasaamaan. Kyse ei siis ole yrityksen pitkäaikaisesta työntekijätarpeesta, vaan esimerkiksi yllättävän suuren tilauksen vaatimasta, hetkellisestä resurssivajeesta. Tarve keikkatyöntekijöille voi tulla nopeastikin ja toisinaan töitä riittää muutamaksi päiväksi ja toisinaan viikoiksi. Henkilöstöpalvelualan yritykset tarjoavat keikkatöitä samanaikaisesti useasta yrityksestä, jolloin yhden henkilöstöpalvelualan yrityksen kautta työnhakija voi kerralla löytää itselleen useamman työpaikan. Keikkatöistä ei välttämättä saa koottua tavallisen kesätyön verran työtunteja juuri kesäkuukausille, mutta keikkoja riittää myös lukukauden oheen, jolloin vaikkapa opinnot ja työt on mahdollista joustavasti yhteensovittaa. Näin nuori saa kokemusta CV:seen, vaikka tavanomainen kolmen kuukauden kesätyöputki jäisi siihen täyttämättä. Ja mikä parasta, yhden kesätyöpaikan sijasta kokemusta on kertynyt useammasta eri tehtävästä ja yrityksestä, jolloin osaaminen on kenties laajempaa ja mukautuvampaa.
Keikkatöissä etua onkin siitä, että tavallisesti keikkatöitä on tarjolla eri pituisia ajanjaksoja niin aamu- ilta- kuin viikonlopputyönä sekä samanaikaisesti monesta yrityksestä. Näin valta siirtyy työntekijälle: hän voi itse päättää, millaisella tahdilla töitä haluaa tehdä ja millaisia keikkoja ottaa vastaan. Keikkatyössä muut työsuhteen seikat ovat aivan tavallisen määräaikaisen kesätyön kaltaisia: palkkaa maksetaan tehdyistä tunneista ja ne kerryttävät tavalliseen tapaan lomarahaa ja jokaisesta keikasta tehdään erillinen työsopimus.
Mitä etuja keikkatyöstä on?
- Valta on sinulla; voit valita, mitkä keikat otat vastaan ja mitkä et. Pääset siis itse luomaan itsellesi aikataulun, joka sopii kuhunkin elämäntilanteeseesi parhaiten.
- Keikkatyöt sopivat erinomaisesti opiskelujen tai esimerkiksi toisen työn oheen. Voit valita haluavasi tehdä töitä vaikkapa vain iltaisin ja viikonloppuisin.
- Kartutat töitä useasta eri toimialasta ja yrityksestä samanaikaisesti. CV:ssäsi voit kertoa, mitä kustakin yrityksestä opit ja voit myös kuvailla, kuinka onnistuit itsenäisesti ja itseohjautuvasti luomaan oman työaikataulusi.
- Saat vaihtelua: jokainen työpäivä ei todellakaan ole samanlainen, kun töitä tehdään eri tehtävissä ja yrityksissä vaihdellen. Et myöskään lokeroidu osaamisesi osalta mihinkään tiettyyn ruutuun, vaan laajennat omaa osaamistasi samalla, kun pohdit oman urasi suuntaa.
- Keikkatyö on nopea tapa työllistyä. Keikkatöitä on usein tarjolla haastavampinakin aikoina.
- Keikkatyön kautta voit työllistyä myös pidemmäksikin aikaa – jos se siis on sinulle haluttava lopputulos! Keikkatyön kautta voi löytyä juuri se yritys ja tehtävä, jonka parissa haluat kenties jatkaa työuraasi pidemmällekin!
- Opiskelijana keikkatyöllä hallitset hyvin palkka-ansioiden ja muiden tukimuotojen yhteensovittamisen. Jos esimerkiksi saat opintotukea, on keikkatöiden kautta helppo kieltäytyä keikoista silloin, kun niiden ansiot ylittävät sallitun määrän suhteessa tukiin.
Keikkatyöt ovat tuttuja monelle Henkilöstöliigan työntekijöistä. Lue täältä, kuinka työntekijämme ovat onnistuneesti yhdistäneet keikkatyön ja opiskelun!
Hienoa, että olet löytänyt blogimme pariin.
Jos haluat kuulla asiantuntija-ajatuksiamme työelämästä, rekrytoinnista ja työnhausta ensimmäisten joukossa, voit tilata blogimme suoraan sähköpostiisi.