
Maatilalta hallin jäälle
Kesäblogisarjassamme kerromme suomalaisten uraihmisten tarinoita heidän kesätyökokemuksistaan.
Näppäilen numeron puhelimeen, mutta numero tuuttaa varattuna. Uusi yritys, tällä kertaa tuuttaa jo normaalisti, mutta puhelimeen ei vastata. Kymmenen minuutin kuluttua puhelin pirisee: ”Moi, sori en päässyt puhelimeen, piti hakea lapsia treeneistä”, Ville Vahalahti kertoo ja toteaa, että puhelu saattaa välillä katketa, koska hän ajaa juuri autoa.
Vaikka Villen pelaajaura päättyi talvella 2018, ei elämä ainakaan ulospäin vaikuta turhan rauhalliselta. Ville on SM-liigan kaikkien aikojen pistepörssissä kolmantena, takanaan yhteensä 977 runkosarjaottelua, neljä Suomenmestaruutta, yksi kausi Ruotsissa ja yhdet MM-kisat. Nykyään Villen arkeen kuuluu perheenisän tehtäviä, opintoja, valmennusta ja huoltajan hommia. Ennen kaikkea tätä Villen päivät ovat täyttyneet kuitenkin vähän erilaisesta tekemisestä – nimittäin maanviljelystä. Mutta onko jääkiekko, valmentaminen ja maatilan työt sittenkään kovin kaukana toisistaan?
Kesätöitä 3‑vuotiaasta saakka
Villen lapsuus- ja nuoruusvuodet ovat kuluneet perheen maatilalla Paraisilla, ja näin kesätyöt ovat kaikki pyörineet maatilan töiden parissa. ”Mä oon jo kolmivuotiaana ajanut traktoria! Piti vaan aina painaa tööttiä, jos piti jarruttaa, koska en ylettynyt polkimille”, Ville kertoo nauraen.
Piti painaa tööttiä, jos piti jarruttaa, koska en ylettynyt polkimille
Aluksi työt menivät heinätöiden ja tilan lehmien hoidon parissa, mutta pikkuhiljaa työ muuttui raskaammaksi. Villen ollessa 12-vuotias maatilalla alkoi perunatuotanto, jonka tehtävissä kesät siitä lähtien kuluivat. Maatilalla sattui ja tapahtui: kuormia kaatui, heinäpaalit putoilivat ja perunat lensivät säkityksessä pitkin maata. Jokainen virhe ja sattumus merkitsi lisää työtunteja. Vaikka työ oli välillä raskastakin, niin Villelle on päivänselvää, kuinka opettavaista työ maatilalla on ollut.
Kiekkoa, intohimoa ja käytännönläheisyyttä
Ville ehti pelata ammattijääkiekkoa 20 vuotta, kunnes päätti uransa käsivamman takia marraskuussa 2018. Nyt Ville on aloittanut opinnot ja kouluttautuu valmentajaksi. Opintojen ohella Ville toimii TPS:ssä huoltajana. Tarttuminen uusiin haasteisiin vaatii paitsi uskallusta myös kärsivällisyyttä, mutta kumpaakaan ei tunnu Villeltä uupuvan.
Vaikka nopealta vilkaisulta jääkiekko, valmentaminen ja maatilan työt vaikuttavat keskenään varsin erilaisilta työurilta, on niissä yllättävän paljon yhtäläisyyksiä. ”Kyllä niissä kaikissa on sellasia mua miellyttäviä juttuja, kuten fyysisyyttä ja käytännönläheisyyttä. Ja kaikki vaatii sitä intohimoa, jotta jaksaa vääntää pitkiäkin päiviä”, Ville kuvailee ja kertoo, että toimistossa istuminen ei ole häntä koskaan houkuttanut.
Toimistossa istuminen ei ole koskaan houkuttanut
Stressinsietokykyä ja ongelmanratkaisua Ville on päässyt harjoittelemaan jo aikanaan maatilalla: ”säästä joutui tietysti aina stressaamaan, koska se vaikuttaa niin paljon siihen työhön. Kiekossa ja valmennuksessa on ihan sama homma: pitää sietää sitä, että kaikkeen ei voi vaikuttaa. Vaan pitää keksiä ne keinot, joilla tilanteista selvitään”.

Millaisia kesämuistoja sulle jää tulevasta kesästä? Kurkkaa avoimet työpaikkamme Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Pirkanmaan alueella tai jätä avoin kesätyöhakemus, ja starttaa tuleva kesä Henkilöstöliigan kanssa! Listauksen ja avoimet kesätyöhakemukset löydät täältä.
Hienoa, että olet löytänyt blogimme pariin.
Jos haluat kuulla asiantuntija-ajatuksiamme työelämästä, rekrytoinnista ja työnhausta ensimmäisten joukossa, voit tilata blogimme suoraan sähköpostiisi.